Zamieszczone przez Maicroft
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez lu5aszJa dzis odbieram szkodnika z nowymi sprezynkami 1xbiala 3xzolta.Jak po pewnym czasie za bardzo siadzie to sie wku%&$e :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Witajcie, 29.06 odebrałem moją O2 tour, wiedziałem o problemie, przy odbiorze pomiar 380mm. Co robic, odebrałem zareklamuje przy przeglądzie gazu po 1000km.
Wczoraj robiłem pomiar na pełnym LPG i pustym PB 370mm. Dziś umówiłem sie na przegląd gazu i od razu zakomunikowałem ze tył siedzi. Pan z serwisu poinstruował ze mam przyjechać na pomiar z pełnymi zbiornikami PB i LPG. 20.07 jestem umówiony na pomiary. Zdam relację po pomiarach. A i jeszcze jedno na sprężynach jak dobrze widziałem mam 1x biały 4x pomarancz
Komentarz
-
-
W takim razie i ja opiszę krótko jak wyglądała sytuacja w moim przypadku.
W zeszłym tygodniu wizyta w Warszawskim ASO POL-MOT Auto Oddział Centrum. Pomiary przy pełnej butli gazu i 1/4 benzyny - 368 mm dla jednego koła i 370 mm dla drugiego.
Po dwóch czy trzech dniach informacja telefoniczna, że SAP wysyła im sprężyny na swój koszt - chcą "jedynie" opłaty za robociznę, bo nie oni sprzedali mi samochód.
Poszło pismo do SAP pocztą i e-mailem, że nawet mi taka opcja przez myśl nie przechodzi. Przez chwilę była cisza, więc w piątek sam wykonałem telefon do SAP.
Okazało się, że doszło do porozumienia pomiędzy sprzedawcą a POL-MOT Auto.
Dziś sprężyny wymieniono na model z końcówką BF ( choć muszę to jeszcze zweryfikować :twisted: ). Pomiary w ASO po wymianie wykazały 390 mm. Auto stoi wyraźnie wyżej.
Zobaczymy co będzie za jakiś czas...Czarna perła O2 FL:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593
Komentarz
-
-
[quote="zizizi"]Cytat ze str. 29
Zamieszczone przez Yarwa(...) Dla potomnych jakby ktoś był ciekaw to poniżej zamieszczam spis możliwych sprężyn z oznaczeniami kolorów:
1K0 511 115 BC - 1x biała - PR-1JA+0YC
1K0 511 115 BD - 1x biała, 1x żółta - PR-1JA+0YD
1K0 511 115 BE - 1x biała, 2x żółta - PR-1JA+0YE
1K0 511 115 BF - 1x biała, 3x żółta - PR-1JA+0YF
1K0 511 115 BG - 1x biała, 1x pomarańczowa - PR-1JA+0YG
1K0 511 115 BH - 1x biała, 2x pomarańczowa - PR-1JA+0YH
1K0 511 115 DE - 1x biała, 3x pomarańczowa, 1x brązowy - PR-1JA+0YJ
1K0 511 115 DF - 1x biała, 1x zielona, 1x brązowy - PR-1JA+0YK
1K0 511 115 BL - 1x biała, 2x zielona - PR-1JA+0YL
1K0 511 115 BM - 1x biała, 3x zielona - PR-1JA+0YM
Oznaczenia 0YC do 0YM traktują o klasie obciążenia, która jest podawana od 3 do 12 (cokolwiek to znaczy i jak to wygląda wzgledem konkretnych modeli octy to nie wiem).
Komentarz
-
-
Ja też mam takie 4.
A jeśli już to dzisiaj byłem na pomiarze (Polmot) Połczyńska. Wynik pomiaru (zatankowany full LPG + 3/4 benzyny) 375mm. Stwierdzenie serwisu że poniżej normy i będzie zapytanie do SAP.
No niby bez ściem się nie obeszło że przy LPG to normalne - więc powiedziałem normalne to jest to że są kiepskie sprężyny w tych Turach i nie tylko.
Zobaczymy co powie SAP ale zakładam że będzie albo wymiana albo dołożenie dodatkowych springów.
Komentarz
-
-
Irde mi też wymienili i reklamowałem drugi raz ponieważ potem Ci powiedż że jeździł Pan rok, drogi dziurawe ,ciężar w bagażniku to poprostu się wybiły i reklamacji nie możemy uznać....Zobaczysz taka bedze gadka. Mi dzwonili że skoro te twardsze nie zdały rezultatu to założą spowrotem te miększe i do tego wspomagające bo tak im zasugerował SAP. Nie wiem czy się na to godzić czy uparcie dążyć do tego żeby do tych twardszych dołożyli te wspomagacze....Tylko boję się że będzie za twardo....Pomóżcie...
Komentarz
-
-
Druga reklamacja uznana, jestem po wymianie. Teraz po 1xbiała 3xżółta jest 1xbiała 1xżółta + wspomagające. Jeszcze się układają ale na razie od wczoraj trzymają się na poziomie 390 mm przy 1/2 Pb i 4/4 LPG. Jak go postawili po wymianie to było coś koło 420 mm ale na pustym LPG. Pojeżdżę trochę mam nadzieję, że już tematu sprężyn w ASO nie będę musiał poruszać.
Odczucie w czasie jazdy po mieści pozytywne zobaczymy na trasie.
A jak zobaczyli moją porysowaną podłogę to zakonserwowali mi ją w gratisie - ot taki miły akcent ze strony ASO.Pozdrawiam GregorS
Komentarz
-
-
Witam, podłączę się pod temat.
Ja postanowiłem zareklamować swoje zawieszenie w Skodex w Poznaniu na Uni Lebelskiej- tam kupiłem autko. Oczywiście nie odbyło się bez gadki szefa serwisu, że to przez gaz itp.itd. Ale nie dałem się spławić. Pomierzyli mi zawieszenie, wyszło im coś koło 365 mm wysłali to do SAP, po tygodniu byłem na pierwszej regulacji gazu i dostali odpowiedź, że jeszcze raz muszą zmierzyć - co też uczynili.
Dzisiaj zadzwonił do mnie koleś, że reklamacja uznana i za jakieś 2 tygodnie przyjdą dla mnie springi.
Ciekawe jak tutaj podejdą do tematu. Ja bym chciał , żeby dołożyli te wspomagające, a ja niestety nie mam kombi, więc pewnie wymienią na inne.
Zaobserwowałem , że te wspamagające zakładają tylko do kombi .
Co myślicie, w takiej sytuacji jakie byłyby dla mnie najlepsze ?
Komentarz
-
-
Mi dziś wymienili sprężyny z 1 x biała 1 x żółta na 1 x biała i 3 x żółta. Trwało to 2 godziny! Auto podniosło się z 365mm na 370mm przy full Pb i 1/2 LPG. Masakra. ASO ma napisać do SAP, że wymiana nic nie dała. Zobaczymy co teraz wymyślą.
Jakie sprężyny fabryka daje przy pakiecie na bezdroża albo do Scout ? koledzy napiszcie bo to jedyna szansa by coś z tym g... zrobić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bruceJakie sprężyny fabryka daje przy pakiecie na bezdroża albo do Scout ?
Nie mogą Ci wpakować sprężyn z pakietu na bezdroża tylko z tyłu, trzebaby wymienić też przód. No i amortyzatory również.Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
To nieprawdopodobne, ale te kolorki na sprężynach niby coś znacząCzarna perła O2 FL:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593
Komentarz
-
-
Jestem po drugiej wymianie. Założone są teraz 1K0 511 115 DE - 1x biała, 3x pomarańczowa, 1x brązowy - PR-1JA+0YJ. Pomiar (LPG i Pb na max + koło zapasowe) po montażu 400mm wg ASO, mi wyszło około 395mm.
Nareszcie mam ten problem załatwiony. Na razie zrobiłem ok 10km i autko prowadzi się bez zastrzeżeń. Nierówności, studzienki itp nawet lepiej wybiera.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kris17009nie ciesz się długo bo moja z takimi z fabryki wyjechała. I czekam na wymiane podobno 1biała 1 żółta która zapewne nic nie da... ale do boju Panowie.!!!
Ja jestem zadowolony, a pomiary dają nadzieję, że będzie dobrze. Mają mały zapas na ułożenie.
Niestety sam wygenerowałem sobie kolejny problem z zawieszeniem. Przedwczoraj trochę za szybko przejechałem przez jakieś nie używane tory kolejowe i teraz kierownice lekko muszę skręcać w lewo żebym mógł jechać idealnie na wprost. Ustawienie geometrii mnie pewnie czeka.
Komentarz
-
Komentarz